TRANSPORT GRATUIT pentru comenzi peste 299 lei!

100 de ani de la Marea Unire

100 de ani de la Marea Unire

100 de ani de la Marea Unire

 

In urma cu 100 de ani, 1918. Acum, 2018.

Suntem conectati la un eveniment semnificativ pentru noi romanii, fie prin amintirea pe care familiile noastre o pastreaza inca, fie prin mostenirea nationala vizibila la orice pas, regasita in cladiri istorice cu o arhitectura care atrage, portul national cu elementele sale componente, costume traditionale romanestiie romaneascarochie traditionala, dar mai ales, prin influenta majora asupra societatii romanesti, asupra noastra, a tuturor.

In memoria nationala este intiparit un eveniment marcant pentru poporul roman, Marea Unire de la 1918. Acest moment avea sa devina identitatea romanilor, ziua in care idealul nostru s-a materializat.

Insusi regele Ferdinand I isi manifesta increderea in ce avea sa urmeze, sustinand “putem privi cu incredere in viitor, caci temeliile sunt puternice, bazate pe principii democratice ce sunt o chezasie pentru dezvoltarea fireasca a unei vieti sanatoase, ele sunt cimentate prin credinta nestramutata a unui sir intreg de generatii, de apostoli ai idealului national”.

Este o declaratie care anunta evenimentul istoric despre care vorbim in acest material.

 

Unirea este singura temelie statornica a edificiului viitorului nostru; fara dansa, ce se va cladi va fi cladit pe nisip”. Dimitrie C. Bratianu

 

Ce s-a intamplat in 1918?

Marea Unire din 1918 aducea la un loc provinciile istorice locuite de romani, formand un intreg la care acestia sperau de mult, Romania.

Desigur, evenimentul istoric cu o semnificatie majora a fost precedat de Mica Unire din 1859, a Tarii Moldovei cu Tara Romaneasca, si dobandirea independentei in urma razboiului din 1877-1878.

Unirea Basarabiei, a Bucovinei si a Transilvaniei cu regatul Romaniei (vechiul Regat) a dus la constituirea Romaniei Mari, reprezentand si scopul intrarii Romaniei in primul razboi mondial. Dar, dupa al doilea razboi mondial am ramas doar cu Transilvania, Basarabia, Bucovina si tinutul Hertei fiind incorporate URSS, iar Cadrilaterul (Dobrogea de Sud) a ramas Bulgariei.

Urmarile primului razboi mondial au fost devastatoare, 350.000 de soldati au murit, 120.000 au fost raniti, 80.000 luati prizonieri, iar peste 200.000 de civili au murit pentru tara. Sa nu uitam de 150.000 transilvaneni ucisi in lupta pentru Imperiul Austro-Ungar.

Consecintele tragice ale primului razboi mondial au devenit sacrificiul suprem al celor care si-au dat viata aparandu-si tara.

Le datoram cinste si respect, puterea de a inainta pe “frontul” pe care ne aflam, “invadat” de schimbari nu doar pozitive, le datoram efortul de a contribui la pastrarea valorilor, principiilor si credintei in Dumnezeu.

Iar o valoare inestimabila este portul national, alcatuit din costume traditionale romanesti, cu piesele lor irepetabile, printre care ie romaneasca, rochie traditionala.

Centenarul-Marea Unire ar trebui sa ne ajute sa reflectam la progresele realizate de societatea romaneasca in ultimii 100 de ani, dar si la ceea ce ar trebui sa schimbam pentru ca noi, romanii, sa aducem mandrie in sufletul celor care sunt legati mai mult decat noi, de spiritul celor care s-au sacrificat pentru acest moment unic, ce avea sa fie Marea Unire.

 

Ce tara vrem sa lasam mostenire urmasilor nostri?

O intrebare care ne provoaca sa cream un mediu propice schimbarii, o schimbare bazata pe valorile nationale, pe principii sanatoase si mai presus de toate, pe credinta, pentru ca romanii au inradacinata in suflet credinta ca suntem si vom ramane un popor de onoare, un popor construit pe cele trei elemente esentiale, care ar trebui transmise fiecarei generatii astfel incat sa se pastreze asa cum sunt ele definite cu adevarat.

 

Marcarea Centenarului-Marea Unire trebuie sa reprezinte o prioritate pentru noi toti, pentru ca de asta depinde viitorul nostru ca natiune.

De celebrarea acestui eveniment major depinde viitorul generatiilor existente si a celor care vor urma, pentru ca acestia sa priveasca si sa valorizeze memoria eroilor care s-au sacrificat pentru noi.

Este necesar sa transmitem copiilor nostri, sacrificiul facut pentru binele acestui popor greu incercat. Mesajul va trebui insusit noi toti, pentru ca numai asa vom reusi sa cultivam spiritul romanului autentic si sa aducem in prim-plan ceea ce conteaza, istoria noastra.

Si cum am putea evidentia istoria poporului roman, daca nu prin costume traditionale romanesti, ie romaneasca, rochie traditionala, dar si alte elemente ale unei mosteniri ce va ramane pe vecie, atat ca mostre ale unui sacrificiu maret, cat si in inima noastra?

 

Cum marcam Centenarul?

Sa apelam la frumoasa ie romaneasca, la costume traditionale romanesti, la rochie traditionala

 

Dupa Marea Unire din 1918, magica ie romaneasca a fost promovata ca un simbol unitar si continuu al romanilor, portul popular fiind asemanator cam peste tot in tara.

De remarcat este faptul ca, in prezent, se pastreaza o serie de elemente specifice fiecarei regiuni, care si-a trasat proprille costume traditionale romanesti, iar celebra ie romaneasca poarta amprenta si trasaturile specifice zonei de unde provine.

Ia reprezintă piesa esentiala a costumului traditional romanesc, celelalte conturandu-se in jurul ei. Reprezinta dovadă istorica a existentei si continuitatii pe care frumoasele costume traditionale romanesti o duc mai departe.

Unica ie romaneasca. Originile sale.

Este purtata inca de pe vremea dacilor, unde observam camasa cu maneca lunga de culoare alba gen tunica, dintr-o singura bucata, purtata cu itari (pantaloni stramti si lungi). Initial, aceasta camasa era un gen de rochie traditionala, fiind foarte lunga.

Camasa era un termen generic, in cazul femeilor existand ia. De-a lungul timpului, costumele au capatat diverse forme, iar tunica si-a conturat un aspect distinct. Astfel ca, vesmantul purtat de femei s-a transformat in ceea ce numim ie romaneasca.

Unii istorici sustin ca ia este purtata inca din perioada Cucuteni, una dintre cele mai vechi civilizatii din Europa.

Costume traditionale romanesti, ie romaneasca, rochie traditionala, toate acestea sunt dovezi ale eroismului celor care vor ramane pentru totdeauna in inima romanilor.

Semnificatia iei romanesti

Populara ie romaneasca este o piesa componenta a aspectuoaselor costume traditionale romanesti, iar aceasta prin semnificatia ei, transmite un mesaj comunitatii din care face parte persoana care o poarta (cu ocazia unor evenimente importante din viata-nunta, botez), altele scot in evidenta varsta, statutul social, etc, dar ia are si o semnificatie magica, religioasa, prin imprimeurile de diverse nuante si tematici.

Ia romaneasca sau “camasa cu altita” este parte din falnicele costume traditionale romanesti, realizand conexiunea cu istoria romanilor.

Ce simboluri intalnim pe ia romaneasca

  • Spirala, care se poate traduce prin trecerea timpului, fiind un semn universal al vietii.
  • Crucea, reprezinta credinta in Dumnezeu, croiala iei avand forma crucii.

Elementele iei romanesti

  • Cusaturi (umarul, care uneste partile din fata si spate de maneca)
  • Altita (acea banda lata)
  • Raurile (benzi drepte sau oblice regasite pe piept sau maneci)
  • Bibilurile (cusaturi prin care se imbina cusaturile textile)

 

Stiati ca,

Cea mai veche reprezentare de costume traditionale romanesti, se poate vedea in Cronica pictata de la Viena, din anul 1330?

Ia romaneasca, promovata peste hotare

Comunitatea online La Blouse Roumaine infiintata in 2013, promoveaza si sustine crearea, mentinerea unei adevarate culturi a acestui vasmant denumit cu mandrie, ie romaneasca.

Fiind parte din ale noastre costume traditionale romanesti, a fost creat un album cu mii de camasi populare, preluate din peste 800 de sate, album care va constitui o piesa importanta in includerea iei romanesti in patrimoniul UNESCO.

Isi pastreaza autenticitatea, ia romaneasca?

Multi specialisti afirma ca portul autentic s-a pierdut din cauza invaziei modernului, si ca pentru recunoasterea iei autentice este foarte important un anume detaliu, faptul ca ia autentica nu este terminata, deoarece femeile care o lucrau, considerau ca perfect este doar Dumnezeu.

Ziua Universala a Iei romanesti

24 Iunie, de sarbatoarea Sanzienelor, este ziua in care romancele, in orice colt de lume s-ar afla, poarta ie romaneasca. Este o initiativa marca comunitatii La Blouse Roumaine,

De ce sa porti costume traditionale romanesti, ie romaneasca, rochie traditionala?

Ia romaneasca este purtata cu mandrie, cu patriotism de catre romani, facand legatura cu eroismul celor care s-au sacrificat pentru binele tarii lasandu-ne mostenire adevarate comori.

Sarbatorirea Centenarului trebuie sa aiba in frunte costumul traditional romanesc, unde ia este o comoara de nepretuit.

Raspunsul la intrebarea de mai sus, ar fi urmatorul: Cum sa nu purtam ie romaneascacostume traditionale romanestirochie traditionala? Astfel, ne identificam atat de usor cu originile noastre, demne de respect.

Problema este ca unii dintre noi, consideram ca a purta acest vesmant, este un gest nationalist, altii gandesc ca le “afecteaza” in mod negativ aspectul estetic al vestimentatiei.

In prezent, ia romaneasca nu se mai poarta zilnic nicaieri, cum se intampla odinioara, ci doar cu diverse prilejuri.

Purtand ie romaneasca, alegem sa imprimam valoare pe chipul nostru, alegem sa readucem istoria noastra, a tuturor, alegem sa spunem o poveste pe care celebrarea Centenarului o aminteste, sacrificiul eroilor nostri, pentru ca noi sa ducem mai departe traditia si valoarea noastra ca popor.

Alegand sa nu purtam costume traditionale romanesti, rochie traditionala, ie romaneasca, alegem indirect pierderea treptata a mestesugurilor, alegem sa pierdem un element atat de important al identitatii noastre. Oare asta ne dorim?

Suport clienti Luni - Vineri: 10:00 - 17:30

0215558108 help@ietraditionala.com

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!