TRANSPORT GRATUIT pentru comenzi peste 299 lei!

Martisor. Festivalul primaverii

Martisor. Festivalul primaverii
Martisorul, sau festivalul primaverii are loc pe 1 martie in Romania, Moldova si toate regiunile locuite de români pentru a marca inceputul acestui anotimp.

Termenul Martisor este un diminutiv al lui Mart, un nume popular stravechi pentru luna martie si se traduce literal prin „micul martie”.
Martisor, mart si martigus sunt toate nume pentru snurul rosu si alb cu ciucuri, care este oferit in mod traditional in prima zi a lunii martie, desi exista si alte nume pentru acesta.

Initial, „Martisor” era denumita funia anului, deoarece era construita din suvite de lana alb-negru, care reprezentau cele 365 de zile ale anului calendaristic. Aceasta a fost legatura dintre vara si iarna, albul si negru semnificand conflictul si unificarea contrariilor, cum ar fi lumina si intuneric, cald si rece, viata si moarte, de fiecare parte a Funiei Anului.

Martisorul este fie firul vietii unui om, tors de Sorti la momentul nasterii sale, fie firul zilelor din an, tors de Baba Dochia (Dochia Veche).
Puritatea, totalitatea culorilor si lumina sunt reprezentate de culoarea alba, in timp ce negrul reprezinta originile, distinctia, fecundatia si fertilitatea, deoarece este culoarea solului fertil.

In Roma antica, idele lui martie erau considerate a fi cea mai favorabila perioada pentru lansarea expeditiilor militare. In acest context, se crede ca sirul rosu al Martisorului reprezinta vitalitate, iar firul alb reprezinta triumful.

Intr-o alta perspectiva flacarile, sangele si viata sunt reprezentate de culoarea rosie, iar albul, pe de alta parte, este culoarea zapezii, a norilor si a cunoasterii celor intelepti.

Un Martisor, conform acestei intelegeri, semnifica fuziunea elementelor feminine si masculine si multe traditii importante ale folclorului daco-roman se caracterizeaza, de asemenea, prin folosirea culorilor complementare rosu si alb.

Se crede ca persoana care poarta un martisor va fi puternica si sanatoasa pentru tot restul anului. Se obisnuieste ca atat femeile, cat si barbatii sa-l poarte prins pe haine, dragi inimii lor, pana in ultima zi a lunii martie, cand il leaga de o crenguta dintr-un pom fructifer.

In anumite culturi, o moneda de aur sau argint este insirata pe un fir si este purtata la gat ca un colier, iar moneda este apoi folosita pentru a cumpara vin rosu si branza dulce dupa ce a fost purtata pentru o anumita perioada de timp.

In ultimii ani Martisorul si-a pierdut insemnatea de talisman si a evoluat mai degraba intr-un semn de prietenie, dragoste, admiratie si respect.

Noi, credem ca cel mai frumos martisor pe care il putem oferi este un produs inspirat de portul traditional romanesc.
Si ca sa iti usuram munca venim catre tine cu cateva recomandari de cadou.

Un palton primavaratic din stofa de calitate, fabricat in Romania cu un design practic si modern, dar ancorat in frumusetea hainelor de odinioara.
O piesa de rezistenta in garderobei oricarei femei extrem de adaptabila oricarei ocazii, care poate sa devina un subiect de convesatie pentru prieteni si apropiati.

Palton Dama Tina 6 [1]


Oricarei femei ii plac gentile, asa ca un rucsac incapator, decorat cu o broderie florala, va pune cu siguranta un zambet pe chipul celei care primeste acest cadou inspirat.

Rucsac cu broderie florala 2 [1]

Rochiile elegante ar trebui sa fie nelipsite din garderoba oricarei doamne, asa ca va recomandam o rochie eleganta din scuba crep potrivita pentru orice ocazie.

Rochie Eleganta Vivi 5 [1]

Scurta noastra lista nu se putea incheia fara o recomandare de ie. Acest obiect vestimentar atat de feminin care avantajeaza orice silueta si orice gust in materie de moda, ia traditionala nu poate lipsi din garderoba niciunei femei.

Ie traditionala Venus 13 [1]
 

Suport clienti Luni - Vineri: 10:00 - 17:30

0215558108 help@ietraditionala.com

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!