TRANSPORT GRATUIT pentru comenzi peste 299 lei!

Ce ascunde o ie romaneasca – de la cultura la fashion

Ce ascunde o ie romaneasca – de la cultura la fashion

Nu este nici un secret ca ia romaneasca a ajuns un fenomen, si nu doar la noi in tara, dar si peste hotare. In 2013, spre exemplu, o comunitate infiintata online a reusit sa introduca ia traditionala romaneasca pe piata a 150 de orase de pe cele sase continente. Nu este un lucru marunt. Acest succes dezvaluie faptul ca portul popular romanesc nu este un simplu trend, ci este un simbol creat cu maiestrie in vremurile strabune.

Daca vei analiza cu atentie fiecare detaliu al unei ii romanesti, vei vedea cum fiecare cusatura, fiecare simbol, si fiecare broderie, are in spate un simbol. Aceste simboluri sunt puse cu maiestrie unul langa celalalt, dar nu aleatoriu. Fiecare dintre ele reprezinta ceva anume. Nu e ca si cum o simpla femeie de acum 200 de ani s-a gandit ca ar da bine o figura geometrica langa sutele de flori. Poate nu stii lucrul acesta, dar oamenii pe vremea aceea erau foarte superstitiosi. Crezi ca se opreau la deochi si la faptul ca nu ai voie sa faci baie de Sarbatoarea Floriilor? Foarte departe de adevar. Exista o intreaga simbolistica in spatele fiecarei broderii si fiecarei flori.


Simboluri ascunse de o ie romaneasca


De fiecare data cand te uiti la o ie populara, ceea ce vezi nu sunt simple flori si figuri geometrice. Ele ascund cultura oamenilor care le-au creat acum foarte mult timp. Fiecare broderie ascunde un inteles pe care putini oameni il stiu.


Motivele florale


Natura este una din cele mai importante muze a culturii traditionale romanesti. Aceasta oferea taranului tot ceea ce avea el nevoie sa traiasca. De aceea are un loc fruntas pe iile traditionale. Florile, in special, simbolizeaza readucerea la viata, trainicia si intelepciunea. Motivul floral este cel mai des intalnit pe iile romanesti. Este si unul dintre motivele pentru care camasa noastra traditionala este atat de apreciata in aproape toate colturile lumii.


Motivele geometrice


Foarte multe modele de ii, din toate colturile tarii, prezinta si motive geometrice. Poti observa cum in zona manecilor sau al gatului sunt cusaturi in forma de romb, cerc, patrat, sau pur si simplu linii drepte. Acestea din urma reprezinta calea dreapta in viata.

Cercul, pe de alta parte, are o semnificatie aparte. Atat soarele, cat si floarea soarelui, aveau o importanta deosebita pentru oamenii din vremurile de demult. Soarele este cel care da viata, care hraneste omul atat fizic cat si spiritual, iar divinitatea era la loc de cinste in viata oamenilor. Nu era om in satul romanesc care sa nu fie cu frica de Dumnezeu, ceea ce se si vedea pe portul sau.

Cele doua motive expuse mai sus nici nu incep sa acopere intreaga simbolistica a iilor traditionale romanesti, dar sunt printre cele mai importante. Apoi, cele doua sunt comune tuturor regiunilor din Romania.
 

Ia romaneasca in epoca moderna


Pana acum cativa ani, doar bunicile mai aveau undeva intr-un dulap o ie romaneasca. Acum, pe de alta parte, ia romaneasca reprezinta ideea din spatele multor stiluri vestimentare. Pe piata poti gasi atat ii cusute manual de femei care au apucat sa prinda acest obicei de la bunici si strabunici, dar si rochii care evidentiaza toate simbolurile portului popular. Sunt foarte putine femei care nu au cel putin o piesa vestimentara stilizata dupa modelul camasii noastre populare.

Mai mult de atat, epoca moderna a adus si ceva in plus, ceva care adauga la cultura imbogatita de-a lungul catorva secole. Peste 100 de ani, toate iile vor purta si amprenta romanilor din prezent, aspect pe care il vor analiza si altii incercand sa descopere simbolistica zilelor noastre.

Suport clienti Luni - Vineri: 10:00 - 17:30

0215558108 help@ietraditionala.com

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!