Sărbătorim împreună tradițiile și bucuria de a fi români! 🇷🇴 La multi ani!❤️
🎉 TRANSPORT GRATUIT la comenzi de peste 299 lei!

Dragobetele in Folcorul Romanesc

Dragobetele in Folcorul Romanesc

Cand sarbatorim Dragobetele?

Sfantul Valentin sau Valentine’s day se sarbatoreste in data de 14 Februarie, dar Romanii au un echivalent al acestei sarbatori, si se numeste Dragobetele.

Dragobetele, sarbatoarea romaneasca a iubirii se sarbatoreste in general pe data de 24 sau 28 Februarie, dar in anumite zone se sarbatoreste pe 1 sau 25 Martie. Chiar si denumirea este diferita in functie de regiune, si se poate regasi precum:

  • Logodna
  • Sântion de primăvară
  • Drăgostitele
  • Năvalnicul
  • Cap de primăvară

Data de 24 Februarie nu a fost intamplator aleasa pentru a sarbatorii Dragobetele, aceasa marcheaza inceputul noului an agricol, si este acel moment din an cand natura se trezeste la viata, cand pasarile se reintorc la cuiburi, iar dupa unele crezuri populare ursul iese din hibernare. In acelasi timp cu renasterea naturii, se trezeste la viata si iubirea, iar Dragobetele sarbatoreste aceasta renastere.

Dragobete este cunoscut si sub numele de Dragomir, fiul Babei Dochia, si se considera a fi diferit de Sf. Valentin din credinta catolica, prin faptul ca Dragobete este un flacau voinic, frumos si iubitor ce isi petrece timpul prin paduri.

Imprumutat din datina vechilor daci, unde era inchipuit ca fii un zeu petitor, de-a lungul timpurilor romanii au facut ca Dragobetele sa devina un “zân la dragostei”, ce poarta noroc indragostitilor si celor ce se intalnesc in ziua de 24 Februarie. Totodata, acesta este si un “zân” al veseliei, pentru ca in aceasta zi se organizeaza petreceri ce ajuta la infiriparea unor noi iubiri. In vremurile de demult, vechile sate romanesti rasunau de glasurile tinerilor ce ziceau “Dragobetele saruta fetele.”

Datini de Dragobete

Des-de-dimineata in ziua lui Dragobete, baietii si fetele, imbracati de sarbatoare se adunau fie in centrul satului sau in fata bisericii. Daca vremea nu era prielnica, se intalneau in casa unuia dintre ei, unde aveau loc jocuri sau povesti. Daca vremea era buna, atunci acestia porneau prin padure unde fetele culegeau flori, iar baietii strangeau lemne pentru foc, pentru ca mai tarziu sa stea adunati in jurul focului.

Pe plaiurile Mehedintilor, acest obicei era cunoscut sub numele de “zburătorit”. La ora pranzului, fetele se intorceau grabit spre sat. Flacaii urmareau fetele ce le rau dragi, si daca fata era ajunsa din urma, atunci baiatul o saruta in vazul tuturor. Sarutul simboliza logodna celor doi pentru cel putin un an de zile. Dragobetele era si un bun mod pentru comunitate, de a afla ce nunti se pregatesc pentru toamna ce urma sa vina.

Cei varstnici nu erau privati de sarbatoarea Dragobetelui. In aceasta zi, nu se sacrificau animale. De obicei, femeile atingeau un barbat din alt sat ca sa fie afectuoase tot restul anului, iar barbatii aveau grija sa nu supere femeile, pentru a le merge bine.

Sarbatoarea dragoste era considera ca un ramas bun pentru treburile marunte. Dragobetele apara si le purta noroc tinerilor, in general, iar indragostitilor in mod special

In acest an de Dragobete, puteti sa surprindeti persoana iubita cu un cadou traditional precum: ie traditionalaset traditional de iirochii cu motive traditionale.

Noi suntem alaturi de dumneavoastra si strigam “Dragobetele saruta fetele!

Suport clienti Luni - Vineri: 10:00 - 17:30

0215558108 help@ietraditionala.com

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!