Cea mai reprezentativa piesa pentru poporul roman si cea mai marcata de simboluri este : camasa sau ia traditionala.
Mestesugarul alege cu o precizie dumnezeiasca atat materialele, broderia cat si proportiile si locurile unde va fi asezata broderia, pentru a realiza aceasta “opera importanta”, ce are la baza o multitudine de generatii de femei.
Broderiile folisite in ia traditionala reprezinta spiritul perfectionist al femeilor romance, frumusetea, bunatatea, fericirea si iubirea.
Semnificatia iei traditionale
Broderiile cusute cu mare grija pe ia traditionala, aveau rolul de a proteja pe cel/cea ce purta ia de spiritele rele, de farmece sau soarta rea. Fetele mosteneau de la mame sau bunici nu doar arta de a tese, ci si rugaciunile ce trebuiau spuse in mod obligatoriu inaintea inceperii procesului de a toarce lana, de a tese sau inaintea inceperii impletitului firelor.
Ia traditionala este transpunerea traditiilor, a diferentelor sociale sau a numitor evenimente.
Originea iei traditionale
Analizand partea lingvistica, termenul “ie” provine din derivarea latinescului “tunicae lineae” – tunica subtire purtata pe piele
Mentiuni despre portul romanesc apar inca din secolul al VI- lea, dar cu toate acestea, nu este precizat nicaieri cu exactitate data aparitiei iei traditionale, dar se presupune ca si-a facut aparatie in cea mai veche civilizatie din Europa, si anume: cultura Cucuteni.
Unde se poarta ia traditionala in prezent?
In ziua de azi ia inca se poarta in zone precum Sighisoara, o parte din Ardeal, Maramures, cel mai mult cu ocazia anumitor evenimente precum Ziua nationala, botezuri, nunti.
Ia traditionala a fost purtata cu mare mandrie de catre Principesa Ileana, Principesa Elena, Regina Maria, si de aceea si-a pus amprenta pe inrteava vestimentatie regala, aducand la viata portul popular romanesc.