TRANSPORT GRATUIT pentru comenzi peste 299 lei!

Ia Traditionala – o poveste, o carte de istorie

Ia Traditionala – o poveste, o carte de istorie
Ia traditionala este cunoscuta si sub denumirea de “camasa altita”, si nu este doar un obiect vestimentar ce a fost regandit sau reinventat de catre designerii momentului, ci a ramas un simbol ce se poarta cu mandrie.

Cea mai reprezentativa piesa pentru poporul roman si cea mai marcata de simboluri este : camasa sau ia traditionala.

Mestesugarul alege cu o precizie dumnezeiasca atat materialele, broderia cat si proportiile si locurile unde va fi asezata broderia, pentru a realiza aceasta “opera importanta”, ce are la baza o multitudine de generatii de femei.

Broderiile folisite in ia traditionala reprezinta spiritul perfectionist al femeilor romance, frumusetea, bunatatea, fericirea si iubirea.
 

Semnificatia iei traditionale


Broderiile cusute cu mare grija pe ia traditionala, aveau rolul de a proteja pe cel/cea ce purta ia de spiritele rele, de farmece sau soarta rea. Fetele mosteneau de la mame sau bunici nu doar arta de a tese, ci si rugaciunile ce trebuiau spuse in mod obligatoriu inaintea inceperii procesului de a toarce lana, de a tese sau inaintea inceperii impletitului firelor.

Ia traditionala este transpunerea traditiilor, a diferentelor sociale sau a numitor evenimente.  
 

Originea iei traditionale


Analizand partea lingvistica, termenul “ie” provine din derivarea latinescului “tunicae lineae” – tunica subtire purtata pe piele

Mentiuni despre portul romanesc apar inca din secolul al VI- lea, dar cu toate acestea, nu este precizat nicaieri cu exactitate data aparitiei iei traditionale, dar se presupune ca si-a facut aparatie in cea mai veche civilizatie din Europa, si anume: cultura Cucuteni.  
 

Unde se poarta ia traditionala in prezent?


In ziua de azi ia inca se poarta in zone precum Sighisoara, o parte din Ardeal, Maramures, cel mai mult cu ocazia anumitor evenimente precum Ziua nationala, botezuri, nunti.

Ia traditionala a fost purtata cu mare mandrie de catre Principesa Ileana, Principesa Elena, Regina Maria, si de aceea si-a pus amprenta pe inrteava vestimentatie regala, aducand la viata portul popular romanesc.

Suport clienti Luni - Vineri: 10:00 - 17:30

0215558108 help@ietraditionala.com

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!