TRANSPORT GRATUIT pentru comenzi peste 299 lei!

Ia, intre traditie si fashion

Ia, intre traditie si fashion

Etnologii si etimologii nu par a cadea de acord asupra originii termenului ie, insa majoritatea sugereaza ca acest cuvant deriva din latinescul tunicae liniae (o tunica dreapta), in vreme ce altii cred ca provine din termenul linum (in).
 

Reginele poarta ie        

Regina Maria a Romaniei a fost cea care a decis ca ia este un obiect vestimentar necesar in garderoba oricarei femei asa ca am putea spune ca ia traditionala este un obiect vestimentar cu regalitate innascuta.

Cusaturile fine pe panza usoara ca o boare te duc cu gandul la primareri invelite in parfum de natura vie si la raze de soare calde care iti mangaie pielea.

Ia este fara doar si poate un element central al vestimentatiei romanesti, care prin eleganta si confortul oferit a ramas alaturi de inima romancelor generatie de generatie.


Cum se poarta ia acum?

Daca in anii trecuti ia facea neaparat parte dintr-un intreg outfit romanesc, ea acum se poate purta la blugi, colanti si de ce nu, chiar la pantaloni de piele.

In afara de forma ei consacrata, de camasa sau bluza, ia a inspirat deasemenea si o suita de obiecte vestimentare cum ar fi rochii, paltoane, veste sau chiar pantofi.


Din ce se confectioneaza o ie?

Daca in trecut o ie putea fi creata doar din panza, acum suita de materiale textile care pot sta la baza minunatelor modele de pe ie s-a extins lasand atat panza topita cat si bumbacul sa devina frumoase ii.

Modelele de pe aceasta au inceput si ele sa intre pas cu moda si acum si astfel, in afara de modelele traditionale cunoscute din viata satului, iile sunt acum insemnate cu multe alte elemente care se vor potrivi oricarui gust.

Noi insa credem ca mai presus de orice aceasta piesa vestimentara se confectioneaza din bun gust si feminitate.


Ia si modernitatea

Henri Matisse este pictorul care a adus ia romaneasca în atentia întregii lumi. Acesta a gasit atat de fascinanta simplitatea si eleganta acestui obiect vestimentar incat i-a dedicat numeroase picturi.

Dar ia nu a ramas doar in picturi ci a ajuns si pe podiumul de moda. Yves Saint Laurent s-a inspirat din tablourile pictorului francez si a urcat pe podium ia noastra în colectia din 1981, si nu a fost singurul.

Oscar de la Renta a introdus ia romaneasca în colectia sa haute-couture din 2000, iar Jean Paul Gaultier, a omagiat bluza traditionala romaneasca în prezentarile lui de moda din 2006.

Ia este o piesa vestimentara de baza in portfoliile marilor designeri, asadar ar trebui sa se regaseasca in garderoba oricarei femei passionate de moda si stil.

Vrem sa iti facem cautarea mai usor, asa ca te invitam sa explorezi magazinul nostru si sa alegi ia potrivita tie.

 

Suport clienti Luni - Vineri: 10:00 - 17:30

0215558108 help@ietraditionala.com

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!